tirsdag 15. mars 2011

Henrik (Arnold) Wergeland

Han ble født 17.juni 1808 i Kristiansand og døde 12. juli 1845 i Christiania. Han var en norsk forfatter. Han regnes som den største norske lyrikeren gjennom tidene.
Skrivemåten hans er rik på poesi og mangefasettert. Til tross for at Henrik Wergeland er landets viktigste dramatiker mellom Holberg og Ibsen, venter dramatikken hans fortsatt på å bli oppdaget etter sine dimensjoner og muligheter.

Hvilke områder var Wergeland interessert i utenom å være forfatter?

Henrik Wergeland gikk på Christiania katedralskole. Noe som senere medvirket til at Henrik studerte teologi, altså at han ville følge sin fars fotspor, å bli prest.
Henrik hadde mange interesser, han ble veldig opptatt av norsk kultur og historie, og det at Norge ikke skulle være ”avhengig” av Danmark var viktig for han. Dette spilte en stor faktor for at han senere ble involvert til å utvikle vårt eget norske språk.

Nicolai Wergeland, som var Henrik sin far, fulgte Jean Jacques Rousseaus prinsipper om barneoppdragelse, noe som gjorde Henrik nokså fri til å gjøre det han ville. Henrik ble sett på som mye av en bråkmaker han var, han ble møtt med både toleranse og oppmuntret. Siden Henrik ofte tok parti for undertrykte og småfolk kom han lett i konflikt med myndighetspersoner.
Det er viktig å merke seg at Henrik Wergeland ikke bare regnes som en veldig viktig Norsk dikter, han er kanskje den viktigste, han har vært en inspirasjon for generasjoner av andre lyrikere, fra Bjørnstjerne Bjørnson til Nordahl Grieg.

Det mest kjente diktet til Wergeland er "Mig selv"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar